Een eigen reservatie systeem maken? Dat doe je zo!

Maak je eigen kalender2

En zelfs voor minder dan €50 als je het zelf doet. Timeslots, afspraken, bezoeken op specifieke tijdstippen. Met deze simpele stappen bouw je in 1, 2, 3 je eigen event kalender.

Wat heb je nodig?

 • Een computer
 • Internet
 • Een webpagina

Er zullen vast verschillende manieren bestaan om kalenders te maken, maar de software die wij verkiezen, is een extensie van de website builder theme.co voor Wordpress genaamd ‘Modern Events Calendar’.

Wat een boterham. Simpel gezegd: Theme.co is een heel gebruiksvriendelijke software om websites te maken in Wordpress. Je hebt er geen ingewikkelde html of css-kennis voor nodig. Je kan met deze website bouwer gemakkelijk tekstblokken en afbeeldingen slepen zoals jij wil dat je site eruit moet zien. Ook beschikt theme.co over verschillende leuke toepassingen zoals hun extensie ‘Modern Events Calendar’. En hoe je deze installeert en gebruikt, leggen wij voor jou hier even uit.

1. De installatie

Open het dashboard van je Wordpress website en ga in de menu naar ‘Pro > Validation’ of ‘X > Validation’. Vervolgens zoek je de extensie ‘Modern Events Calendar’ en klik je op ‘Install’. Wanneer deze geïnstalleerd is, klik je op ‘Activate’.
 • Is je site niet gemaakt in Wordpress? Geen probleem. Je kan bij ons altijd een subdomein aanmaken van de site reserveer.museum.be. Deze kan je dan installeren in Wordpress en mag jij volledig inrichten en linken aan jouw website. Stuur ons hiervoor gerust een Whatsapp berichtje
 • Gebruik je nog geen Theme.co? Dan kan je thema X eenmalig aanschaffen voor $35 via de website van theme.co. Hierbij ontvang je een zip-map en een licentienummer. Onder ‘thema’s’ in Wordpress kan je bij ‘nieuw toevoegen’ de gezipte map uploaden. Vervolgens vul je je licentienummer in wanneer je thema is geïnstalleerd, en je kan aan de slag!
Image
Image

2. Je gegevens invullen

Modern Events Calender is nu geïnstalleerd en verschijnt in het menu.

In dit voorbeeld wil ik een event aanmaken dat

 • 2 maanden duurt
 • Open is op elke weekdag en zaterdag van 10 tot 17u
 • Elke dag 3 verschillende activiteiten heeft
 • Elke activiteit heeft zijn eigen tijdslots
 • Voor elk tijdslot moeten bezoekers een ticket kopen
 • Er mogen max 10 bezoekers binnen per tijdslot
Image

Als je graag wil dat mensen tickets kunnen kopen voor je events kan je best eerst naar de instellingen van Modern Events Calendar gaan. Daar staat een optie om boeking in te schakelen. Vink de optie ‘Boeking module inschakelen’ aan en vergeet niet om op ‘wijzigingen opslaan’ te klikken rechtsboven.

Image

Omdat mijn event niet gratis is, en ik wil dat bezoekers hiervoor een ticket kopen, stel ik de 'boeking-optie' in. Deze vind ik terug onder de instellingen van de M.E. Calender in het menu. Hier vink ik de optie ‘Boeking module inschakelen’ aan.

Omdat mijn event over 2 maanden loopt, verhoog ik ook de 'Maximum dates' naar 100. anders kunnen bezoekers slechts tickets kopen voor de eerste 6 dagen.

Mogelijke betaalmethoden stel ik in onder de tab 'Betaalmethoden'. Vervolgens klik ik op ‘wijzigingen opslaan’ rechtsboven.

Onder 'locatie' vul ik de locatie van mijn evenement in. Bij het intypen van het adres, wordt deze ook meteen gelinkt aan Google Maps.

Neemt je evenement plaats op meerdere locaties, maak je er best ook meerdere aan.

Image

3. Je eerste evenement aanmaken

So far so good! Nu ben je klaar om je eerste evenement aan te maken. Ga in het menu naar ‘Evenement toevoegen’. Geef je evenement een titel bv ‘Tentoonstelling chocolade’ en een korte omschrijving.

Image

Onder 'Evenement details' kan je de data en tijd invoeren.

In dit voorbeeld wil ik een evenement aanmaken dat zich elke dag herhaalt en duurt van 10-17u. Daarom stel ik bij 'Date And Time' in dat mijn event 1 dag duurt (van 1 juni tot 1 juni) en van 10-17u. Vervolgens duid ik bij 'Terugkerend evenement' aan dat mijn tentoonstelling zich herhaalt op specifieke weekdagen (maandag - zaterdag) en eindigt op 1 augustus.

De planning van mijn evenement zou ik kunnen invullen onder 'Urenschema', maar in dit voorbeeld ga ik dat niet doen omdat de activiteiten dan 2 keer op mijn pagina gaan verschijnen: 1 keer onder urenschema, en 1 keer bij de tickets.

Image
Image

Onder 'locatie' selecteer ik de locatie die ik eerder had aangemaakt. In dit geval 'Chocoladeland'.

Bij 'links' kan je eventueel nog een link plakken naar de website van je event (indien je die hebt). Dit is niet verplicht.

Image

In het volgende blok kan je alles instellen i.v.m. de tickets. Als je gedurende je hele event slechts een beperkt aantal tickets hebt, kan je dit instellen bij de eerste tab 'Booking options'. Hier kan je een limiet aantal tickets aangeven. In dit voorbeeld heb ik 'unlimited' aangevinkt maar heb ik bij de verschillende soorten tickets wel een limiet opgegeven.

Onder tickets kan je de verschillende tickets per tijdslot aanmaken. In dit voorbeeld kost het praline-ticket €12 en kunnen er max 10 tickets van worden aangekocht. En kost het caramel-ticket €10 en kunnen er ook 10 van worden aangekocht.

In de laatste balk kan je aangeven tot wanneer er tickets kunnen worden aangekocht. In dit geval tot 1u voor de aanvang van dat tijdslot.

Image
Image

Nu je alle info hebt ingegeven is het heel belangrijk om helemaal rechtsboven op 'publiceren' te klikken.

Image

4. Kalender op je website plaatsen

Om je kalender op je website te plaatsen, werkt deze extensie met een shortcode. Dit wil zeggen dat je een specifieke code in de html van je webpagina moet plaatsen. Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar met behulp van theme.co is dit zo gemaakt.

Als eerste kopieer je de shortcode. Deze vind je terug in het menu onder 'Shortcodes'. Hier staat een tabel met allemaal verschillende manieren om je evenement weer te geven op je site. Je kiest er 1 van en kopieert daarvan de shortcode uit de 3e kolom. Alle designs zijn volledig responsive. Dat betekent dat ze perfect meeschalen op elk toestel (telefoon, tablet, laptop, pc).

Image

Vervolgens ga je naar de pagina waar je je kalender op wil plaatsen, of maak je hiervoor een nieuwe pagina aan. In dit voorbeeld maak ik een nieuwe pagina aan. Dat doe ik in het menu onder 'Pagina's' en klik ik op 'nieuwe pagina'.

Image

Geef je pagina een titel en klik op 'concept opslaan' rechtsboven. Klik vervolgens op 'edit with cornerstone'.

Image
Image
Hierna kom je in deze omgeving. Hier kan je op een heel gemakkelijke manier je webpagina inrichten zoals jij wil. Hoe dit allemaal werkt en wat je er exact allemaal mee kan doen, is een opleiding van zeker 2 dagen. Maar voor dit voorbeeld houden we het enkel bij hoe je de kalender op je webpagina plaatst.
Image

Het enige dat voor dit voorbeeld belangrijk is om te weten, is dat theme.co werkt met secties. Elke sectie bestaat uit rijen en kolommen. En in een kolom kan je elementen plaatsen zoals tekst of een afbeelding.

En dus gaan we om de kalender te plaatsen eerst een sectie aanmaken. Dat doe je links door op '+ add section' te klikken.

Image
Image
Vervolgens komt er automatisch een rij tevoorschijn en kan je kiezen hoeveel kolommen je hierin wil. Klik dan op 1 kolom.
Image

Wanneer je op 1 kolom hebt geklikt, verschijnt er een kubusje op die plek. Dit betekent dat de kolom momenteel nog leeg is en er dus geen element in zit. Daarom klik je linksboven op 'Elements' en zoek je naar 'Content Area'. Deze kan je uit de lijst slepen tot in de kolom die je net gemaakt hebt.

Image
Image

Vervolgens klik je op 'Click to Edit' en hier plak je de shortcode die je had gekopieerd.

Op je pagina verschijnt een voorbeeld van je kalender. Klik nu op 'Save' helemaal linksonder. Om je pagina te bekijken en eens uit te testen klik je op het vierkantje icoontje met het pijltje. Ben je toch niet helemaal tevreden van de lay-out, dan kan je altijd een andere shortcode uitproberen.

Let op: je pagina is momenteel nog steeds een concept. Als je tevreden bent en klaar met bewerken, klik je in de hamburger-menu linksboven (na het saven) op 'exit to dashboard'. Zo kom je terug in de wordpress omgeving van je pagina en kan je rechtsboven klikken op 'Publiceren' om je pagina live te zetten. En joepie! Je hebt jouw eerste eigen kalender aangemaakt.

Image Image

5. Lay-out en personalisatie

Om een afbeelding toe te voegen, kan je dit doen in de Wordpress omgeving onder alle evenementen > bewerken (van het event waarvan je een afbeelding wil toevoegen) > helemaal rechts onderaan kan je een uitgelichte afbeelding toevoegen.

Image

Deze extensie is standaard in het Engels ingesteld. Als je dit graag wil veranderen en personaliseren met eigen tekstjes kan je dit heel gemakkelijk bij 'instellingen > meldingen'.

Onder 'Styling options' kan je ook de kleuren van de kalender aanpassen naar die van jouw huisstijl.

Image

Mijn eerste chocolade event

Ziezo. Jouw eerste kalender is nu af, joepie ! Hieronder kan je het resultaat van dit voorbeeld bekijken. Heb je nog bijkomende vragen of zoek je nog hoe je iets specifiek kunt aanpassen? Dan heeft de website van Modern Events Calendar heel veel nuttige en interessante blog post die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Lukt het toch niet helemaal zoals jij wil, of wil je hier toch graag wat hulp bij? Dan helpen wij graag.

december 2024
Geen evenementen gevonden!